Menu Content/Inhalt
Начало arrow Анализи arrow Нов опит за избор на Председател на Общинския съвет

Градът

Брояч на сайта

Посетители: 3,789,409 (started: 2006-01-01) Visitors today: 310 Visitors yesterday: 928 Visitors per day: Ø 1,165.35 Max. visitors per day: 9,398 (at (date): 2013-08-02) Max. page views per day: 76,248 (at (date): 2013-08-02) Page views: 15,225,473 Page views today: 2,067 Page views yesterday: 5,656 Page views per day: Ø 5,493.96 Page views per visitor: Ø 4.71 Online: 4 Посетители Max. online: 436 (at (date): 2013-06-19, 09:02:23) Page views this page: 0 Your own page views: 17 JavaScript enabled: deactivated (c) 2006 www.joom.la

Кой е онлайн?

В момента 3 госта онлайн
Нов опит за избор на Председател на Общинския съвет
Автор Chirpan-News Team   
07 December 2015

Image   На 10 декември от 14,00 часа ще се проведе поредното заседание на ОС в опит да бъде избран председател на Общински съвет-Чирпан. Досегашните три опита не дадоха резултат. Нито една от групите общински съветници не издигна кандидат за поста. Изборът е важен, за да започне реално работа Общинският съвет. Преди да е избран председател, този орган не може да взема решения. На последното заседание на ОС от БСП направиха опит да изберат временен председател. Гласовете не стигнаха Д.Драгийска да поеме временно шефския пост. След заседанието се разрази буря, която може да се определи като буря в чаша вода...

   Някои лансираха, че гласувалите са били 9 срещу 8 в полза на Д.Драгийска. Приближен до властта местен вестник дори привидя скандал, тъй като официално отчетения резултат беше 8 “за“ Драгийска срещу 9 „въздържал се“. В интерес на истината и при двата резултата избран временен председател няма, тъй като за избора са нужни най-малко 11 гласа „за“. Така, че спорът беше малко излишен и раздухването му по-скоро показа нервността на кметския екип. Публична тайна е,
че зам. кметът Ст.Генов е направил опит да договори 4-та съветници от ДПС, но те случайно или не, не се появиха на заседанието, или по-точно появиха се, но закъсняха фатално. Последното е показателно за безтегловното състояние, в което се намира институцията Общински съвет в момента. Какви да са очакванията ни за четвъртък?

   Ако не са се провели вече, то ще има пореден опит да бъдат направени консултации между БСП и ГЕРБ. Информацията сочи, че от БСП търсят председателя на ГЕРБ за разговори, но той отказва. В ГЕРБ има най-малко един желаещ кандидат за поста – Иван Станчев и един познаващ благините на мекия стол, но запознал се в отминалите избори и с жилото на безпринципното коалиране. За БСП е ясно, че това е Вариант 1 и е най-благоприятен. 1-во защото без ГЕРБ местните социалисти са никой в централната власт и 2-ро – колаборацията между БСП и ГЕРБ видя се, стопява избирателите на ГЕРБ, не тези на БСП. Ст.Генов даде благородно 1 месец на Хр.Стефанов да притръпне болката от изборната загуба. На последното заседание БСП даде да се разбере, че може да поизчака ГЕРБ да „клекне“. С маньовъра за избиране на временен председател социалистите нееднозначно казват: „Това място е за Вас, но докато се наканите, за да не спира работата, временно ще е нашият човек“. Защо БСП толкова държат председателят да е от ГЕРБ? Ясно е, че БСП с ДПС имат мнозинство и такава ще е управляващата формула следващите 4 години в Чирпан. Соцлидерът Ст.Генов,  е „предвидил“ за ГЕРБ ролята на параван на това партньорство. След загубата на изборите, е разбираемо желанието на ГЕРБ да бъде категорична опозиция. БСП са приели това, но ГЕРБ е удобно прикритие за договорката с ДПС. Явна коалиция с ДПС е пагубна. Затова е необходимо да бъде изкушен с висока заплата на председател някой от редиците на ГЕРБ. Веднъж
да бъде избран председателят, ДПС ще помагат с гласове за важните  решения, а ГЕРБ ще бъдат оставени на воля да опозиционерстват. Но за пред хората представителят на ГЕРБ винаги ще е бил избран с подкрепата на БСП.

   Ако ГЕРБ все пак устоят на офертата за високоплатения пост, на дневен ред е Вариант 2. На миналото заседание социалистите посочиха своя фаворит за поста. Дали ще го нарекат временен председател или постоянен е все тая. В България най-трайни са временните неща. Вариант 2 включва открито партньорство между БСП и ДПС плюс още някой, уж за благото на общината. За тези, които смятат, че е невъзможна такава коалиция е достатъчно да се върнат към отминалите избори. Действително ДПС подкрепи Хр.Стефанов, но го направи по начин, който да облагодетелства опонентката му. 2 неща направиха впечатление. Лидерът на ДПС обяви подкрепата си за Хр.Стефанов през Интернет и Фейсбук. Като се има предвид колко малко популярен е Интернет и Фейсбук сред масовия избирател на ДПС, веднага стават ясни мотивите за тази интернет агитация. Няколко БСП активистки съмнително чакаха на „гюме“, за да раздухат „новината за дослука с Орхан“.  Резулатът беше трагичен за Хр.Стефанов. 1300 души по-малко излязоха на втория тур, разочаровани от калесването с ДПС. Впрочем резултатите в трите ромски секции загатват лекия флирт на ДПС с БСП. На първи тур в 3-те секции от махалата за кмет ДПС взимат 738 гласа. На балотажа, гласовете на Хр.Стефанов в махалата се увеличават с 600, т.е около 140 депесарски гласа се губят или по-скоро отиват за конкурентката му. И какво излиза накрая: от ДПС Хр.Стефанов взима всичко на всичко някакви си 600-140=460 гласа в повече от К.Петкова, но насреща е платил скъпо и прескъпо цената на омаскаряването си. Нагледен пример как се прецаква „другарчето“. Дали е станало случайно и против волята на ДПС-ръководството е малко вероятно, като знаем механизма на гласуване в тази партия. Мит е, че ДПС подкрепи искрено Христо Стефанов на балотажа. Подкрепи го така, че все пак да спечели Кичка Петкова.

   Вариант 3 за председател, е Васил Донев от Коалиция Чирпан. Това е най-нежеланият от БСП кандидат. Малко вероятно е и от ГЕРБ да предпочетат него, но все пак е възможно в тайния вот бившия кмет да откъсне 1-2 гласа от ГЕРБ.

   За четвъртък има по-голяма вероятност да бъде избран председател на ОС. БСП в лицето на Ст.Генов ще реши дали да даде още малко време на ГЕРБ, като предложат избор на временно изпълняващ или ще прецени, че вариантът с ГЕРБ е изчерпан и директно ще изберат Председател с
помоща на ДПС.
Коментари (31)
Публикуван от Наблюдател на 07-12-2015 20:01
 
 
Не е вярно, че са били необходими 11 гласа за избор на председателстващ заседанието. 9 бяха достатъчни.Правна фигура "временен председател" няма. Когато няма председател или той отсъства, се избира председателстващ заседанието. Това става с обикновено мнозинство, т. е. 50% от присъстващите плюс 1 глас.
 
Публикуван от ! на 07-12-2015 20:14
 
 
ГЕРБ да си стоят в опозиция. БСП да си управляват с традиционния коалиционен партньор - ДПС. Време е Чирпан да има истинска опозиция, няма друг вариант да върви едно общество напред, ако я няма опозицията. Не слушайте какво приказва червената подлога Жоро Миланов, който лиже задника на този, който е на власт.
 
Публикуван от А ето и един друг вариант на 07-12-2015 21:13
 
 
А в четвъртък може да се случи и следното: 
1. Отново да няма предложение за ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОС, или пък да има,но да НЕ СЪБЕРЕ 11 глса подкрепа.Тогава следва т.2: 
 
2. Избира се председателствуващ заседанието (важи САМО ЗА ТОВА ЗАСЕДАНИЕ)-тук възможностите са доста и необвързващи, заяото същото упражнение ще се повтори и на следващото и на по-следващото и на по-по-следващото заседание..Какво лошо има в това-така хем се спестява заплата на Предс. на ОС(което не са малко пари) хем пък може и да се икаже по-работещ вариант..Вие виждате ли някакви недостатъци в този тъй-вероятен според мен вариант?
 
Публикуван от несъгласен на 07-12-2015 21:31
 
 
Не съм съгласен с мнението на наблюдател относно мнозинството за избора на председателстващия. С колкото се избира председател, зам.преседател с толкова се избира и председателстващ или в.р.и.д. Грешите, наблюдател.
 
Публикуван от Наблюдател е прав на 07-12-2015 22:09
 
 
Председателстващия заседанието при липса на председател или заместници се избира с мнозинство 50 процента +1 от присъстващите, следователно 9 от 17 са достатъчни за този избор.
 
Публикуван от несъгласен с предния на 07-12-2015 22:22
 
 
Ето и малко МАТЕМАТИКА: До горния/горната: 
50% от 17 са точно 8.5 сега добави +1 става 
= 9.5 което ПО ЦЯЛ СВЯТ се закръгля на 10 !!! 
А не 9 било достатъчно както ти пишеш. 
Но Юристите трябва точно да се произнесат за кворума, защото представете си следния казус:В четвъртък има 20 присъствуващи общински съветници (сега е грип-всичко се случва, някой може да е болен и т.н.) Та от тези 20 примерно гласуват 10 за председател на ОС-е има ли избран тогава?' 
 
2 Втори казус: Присъствуват 19, а за председател ЗА са гласували 10? Е има ли избран законно председател на ОС в този тъй-вероятен сценарий? 
 
3. казус :Присъствуват на заседанието в четвъртък 18 съветници а ЗА избор на предс. на ОС са гласували 10?Е има ли сегинка законно избран? 
 
Тя математиката не е за всеки простосмъртен, а още по-малко пък правото и юридическите постулати..Хайде чакам отговори компетентни по готните 3 казуса..
 
Публикуван от Елементарно на 07-12-2015 23:01
 
 
Има основно два вида мнозинства в ЗМСМА - явно мнозинство от повече от половината от присъстващите съветници и мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците. За избор на председателстващ на заседанието е необходимо мнозинство от повече от половината от присъстващите съветници - 9 от 17 са достатъчни. За избор на председател е необходимо мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците - минимум 11 гласа, независимо колко са присъстващите(при наличие на кворум разбира се). Отговорите на вашите въпроси са: при десет гласа от 20 присъстващи не е избран председател, при 10 гласа от 19 присъстващи не е ибран председател, при 10 гласа от 18 присъстващи не е избран председател. При по-малко от 11 гласа не е избран председател. И напротив, при 9 гласа от 17 присъстващи е избран председателстващ, което е съвсем различна фигура от председател на ОС.
 
Публикуван от Благодаря за горния постинг на 07-12-2015 23:45
 
 
Е сега съм напълно удовлетворен от горните пояснения.Използвате формулировката "повече от половината от присъствуващите" което е напълно изрядно и разбираемо и от математическа и от юридическа гледна точка, а не "обтекаемото и мътно" понятие :поне 50% от присъствуващите +1", което впрочем о КОРЕННО различно тълкуване от това което Вие дадохте.Сега остава да видим какво ще се случи на 10.12 :grin
 
Публикуван от дсл..жфлф на 08-12-2015 07:26
 
 
тея комунета нагласят си ги както знаят. за председател трябвало 11, ама понеже не можели да ги съберет, за председателстващ стигат и 9 ха ха ха. стига бе вие хептен на будали ни правите
 
Публикуван от БСП ще си имат и председател на 08-12-2015 10:04
 
 
4 цветникожи от ДПС + 7 белокожи от БСП = 11 мляко с какао съветника
 
Публикуван от проф.Константинов на 08-12-2015 14:21
 
 
Скъпи чирпанлии, развълнувах се много от това което достигна до ушите ми, по повод на следизборните страсти, разтърсили малкия град на големия Яворов!!Гледам постинга на ЕЛЕМЕНТАРНО по-горе и виждам следния пропуск: 
 
1.Представете си, че на 10.12-четвъртък гласуват 20 съветници и има 2 предложения (било то за председател на ОС било то за председателствуващ заседанието.) Ами ако с апостъпили 2 предложения и след тайното (пък било то и явно) гласуване едната кандидатура (да речем на Драгийска) събере 10 гласа, а другата ( да речем независимия или който там друг) и тя събере 10? Ха сега да ви питам какво ще правите оттук нататък-ПАК ПРОВАЛ и така...до края на света..Ха ха :grin
 
Публикуван от Предупреждение за четвъртък за на 08-12-2015 14:34
 
 
Ако групите на ГЕРБ и КЧ направят бойкот и не дойдат на заседанието в четвъртък, то Драгийска с 7 гласа става председателствуващ заседанието и още тогава ще приемат първия петилетен план за изграждане на РАЗВИТОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО на територията на гр.Чирпан..Ужас..кошмарът наближава..А ако ДПС клекнат ще я изберат из апредседател на ОС... :upset
 
Публикуван от Общинския съвет на 08-12-2015 16:19
 
 
е избран, за да работи. Трябва да се сформират комисиите, да се актуализира правилника и да се избере някой, който да води заседанията. Всичко друго са празви приказки и изливане на жлъч.
 
Публикуван от a КМЕТЪТ на 08-12-2015 16:55
 
 
и заместниците МУ( И) са избрани не да лапат едни 100 000 лева без санкция от Общ.съвет и да се правят после на пръднали... :sigh
 
Публикуван от Пичове на 08-12-2015 17:28
 
 
не се кахърете , 
Решено е отдавна ! 
"Независим " Росен ще е председател ! 
Ама трябва малко цирк ..уж не може да се избере ,..този не е дошъл ,онзи не е съгласен ит.н .. 
,че да се съгласят бабите с този смешен вариант !
 
Публикуван от Гост на 08-12-2015 21:36
 
 
Само Стайко, тое е човека умен и работлив.Само дето живее на Общ.ясла и до момента не сме го видели нищо да направи сам!Така я докара до пенсия.
 
Публикуван от малкото Тане на 08-12-2015 21:53
 
 
Стайко беше при мен счетоводител дълги години..добро момче е, но като взе да става напечено-знаете фалита на Тракия банк..после гадните номера на Кюлев и..Стайко хитро и навременно офейка..Умен е, досетлив е..абе играч на място.. :grin
 
Публикуван от политически анализатор на 09-12-2015 20:17
 
 
Последните слухове от тази вечер са че ДПС е клекнало на БСП и Драгийска ще е новия председател на ОС! Жалко ако това стане факт утре...Трябваше ако лидерите не трите опозиционни блокове съветници-ГЕРБ,КЧ и ДПС имат политическа зрялост да се обединят , разговарят за единни действия и да излъчат своя кандидатура за предс. на ОС и по този начин този мощен опозиционен блок съветници - 13 на брой да спре безобразните действия на Кичка, Стайко и сие и да тласнат развитието на общината в една по-друга перспективан насока..Жалко ако не стане това жалко за общината ни..
 
Публикуван от i kvo stana dnes на 10-12-2015 16:13
 
 
I dnes kakvo stana na zasedanieto na OS?
 
Публикуван от Вальо Ангелов на 10-12-2015 20:12
 
 
ДПС превзе Общината точно на 40- те дни от победата на БСП. Имаше курбан и заупокойна молитва за другарите.
 
Публикуван от Глупости говори фалшивия Вальо на 10-12-2015 20:55
 
 
За превземане на Общината може да се говори, ако има депесарски назначения на общински длъжности или прокарване на чисто партийни проекти за решения, както ставаше при председателстването на ГЕРБ. Ще поживеем, ще видим има ли полза за ДПС от това гласуване и ако да-във вреда ли е тази полза на общинските интереси. Не прави чест на някои общински съветници опитите им да съботират изобщо работата на този общински съвет.
 
Публикуван от хитар петар на 10-12-2015 21:35
 
 
Б
 
Публикуван от Гениално на 11-12-2015 09:44
 
 
Когато начело на един град са 2 разведени жени - кмет и председател ,то морала и културата ще бъдат на висота,май ! 
Възможно ли е да се справят с проблемите града ,след като и 2-те не могат да запазят дори семействата си !?
 
Публикуван от До предната стара мома на 11-12-2015 10:02
 
 
Кичка официално не е разведена, а Христо си беше разведен и четири години това не ви пречеше ;) Всако трето семейство в Чирпан е преминало през развод, в София-всяко второ. Времената са такива.
 
Публикуван от от Момата на 11-12-2015 10:11
 
 
Е, управлението е от 2 разведени жени ,които ще седнат на една маса с 4 съветникаот ромски произход и ще управляват заедно Чирпан .Сега се разбра кой е с ромите в този град и кой се сдружава с ромите . 
Аз повече не искам да се доближавам до Кичка и Даниела ,не искам и да ме поздравяват . 
Мисля ,че е обидно човек да има нещо общо с тези жени .
 
Публикуван от За момата на 11-12-2015 10:32
 
 
папагала си е папагал.
 
Публикуван от истината излезе на 11-12-2015 10:43
 
 
Кичка по изборите държа реч ,че не се е договорила с братята от махалата ,а сега ще властва заедно с тях. 
Лъжкиня ли е Кичка ?Ще се разрастне ли сега ромското влияние в града чрез Кичка и Даниела и ще навлизат ли ,чрез покупки на все повече къщи и апартаменти и целия град !?
 
Публикуван от Кой на 11-12-2015 11:53
 
 
с кого се договарял се видя по резултатите на изборите. ГЕРБ обеща зам.кметско място на ДПС и те ги подкрепиха на втория тур. Не стана заварката, не избраха Христо, няма заместник кмет. Два месеца целия град чака ГЕРБ или Доневите хора за се наканят и да предложат председател на общинския съвет от техните среди. Не стана. Явно БСП тръгват на последния вариант преди суспендиране на този общински съвет и нови избори, а това е търсене на подкрепа за всяко отделно решение на общинския съвет(нещо, което направиха ГЕРБ на национално ниво с първото си правителство). Колко това ще проработи ще се види в следващите месеци, ако работата на общинския съвет се бойкотира и му се пречи да си върши работата, винаги остава последния вариант - нови избори за общински съвет. Проблема е, че едва ли резултатите ще са много по-различни и пак ще се получи пъстър състав, а и 40-50 хиляди лева за нови избори са грешни пари за нашата община. Да се стягат и да работят, казвам аз. А кой на кого си продава собствената къща най-малко зависи от кмета, още по-малко от председателя на общинския съвет.
 
Публикуван от до "Кой" на 11-12-2015 12:15
 
 
...всичко това са едни ПРАЗНИ приказки, 
А ФАКТИТЕ са : 
Кичка + Даниела + 7 бели + 4 цветнокожи са новите шефове на Чирпан !
 
Публикуван от Гост на 11-12-2015 14:48
 
 
Чирпан, катастрофира това е.
 
Публикуван от смелата на 12-12-2015 14:09
 
 
Ало, момата като си толкова добра и морална кажи си името , за да не те поздравяват! Боже, боже викай !
 

Напиши коментар
  • Нецензурни, расистки изказвания и груби обидни мнения, както и рекламни послания ще бъдат изтривани.
Име:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Коментар:Антиспам код:* Code