Menu Content/Inhalt
Начало arrow Анализи arrow Румен Радев с категорична победа в Чирпан

Градът

Брояч на сайта

Посетители: 3,789,474 (started: 2006-01-01) Visitors today: 375 Visitors yesterday: 928 Visitors per day: Ø 1,165.35 Max. visitors per day: 9,398 (at (date): 2013-08-02) Max. page views per day: 76,248 (at (date): 2013-08-02) Page views: 15,225,885 Page views today: 2,479 Page views yesterday: 5,656 Page views per day: Ø 5,494.00 Page views per visitor: Ø 4.71 Online: 8 Посетители Max. online: 436 (at (date): 2013-06-19, 09:02:23) Page views this page: 0 Your own page views: 2 JavaScript enabled: deactivated (c) 2006 www.joom.la

Кой е онлайн?

В момента 11 госта онлайн
Румен Радев с категорична победа в Чирпан
Автор Chirpan-News Team   
17 November 2016

БСП ли бяха силни, ГЕРБ ли много слаби?
Image   Няколко дни след балотажа е възможна равносметката. Емоцията от изненадващата победа на левия кандидат е поутихнала. Болката от загубата на десния е отшумяла. Обективно погледнато, вотът в Чирпан показва интересна картина. Много сходна с националната тенденция, но има и наш, чирпанлийски нюанс. Първо задължително е да се отбележи, че Общината е с преобладаващо лявоориентирано население. Забележете – ляво, а не БСП, не червено. Точната дума е ляво. С едно-две изключения, това е проверено...

   На І тур на президентските избори подкрепеният от БСП кандидат в Чирпан водеше убедително с резултат от 3545 гласа пред Ц.Цачева получила 1740 гласа. Интересното е, че тя беше изпреварена от патриотите в Чирпан. С много малко, с някакви си 44 гласа, но все пак трета. Това е първият нашенски нюанс.

   На втория тур Р.Радев мобилизира зад гърба си 6226 гласа в Чирпан /толкова са, не вярвайте на вестници и списания – меродавен е официалният резултат в ЦИК /. Кандидатът на ГЕРБ има само 2502 гласа. На този фон победата на Радев изглежда впечатляваща. 2,5 пъти повече гласове. В сравнение обаче с предходните президентски избори резултатът не е толкова блестящ. На първи тур през 2011г. кандидатът на БСП-Ив.Калфин получава в Чирпан 3736. Внимание – на І тур преди 5 години левият кандидат има повече гласове от сегашния. На втори тур вече Радев се представя с 267 гласа по-добре отколкото Калфин. Отстъпление на І тур и минимално увеличение на ІІ тур /около 3%/. Всичко това при отчетливата тенденция за значително нарастване на гласовете за лявото на национално ниво.

   Кое прави разликата между БСП и ГЕРБ в Чирпан категорична?

   На изборите през 2011г. Р.Плевнелиев от ГЕРБ на І тур взима два пъти повече отколкото сегашния кандидат. На втори тур Плевнелиев получава 4354 гласа, а Цачева само 2502 гласа.

   Изводът. Радев не е вдигнал драстично подкрепата за лявото в Чирпан. ГЕРБ се е сринал. Загубил е подкрепата на близо половината си избиратели.

   Простичко казано: БСП не са станали много по-силни, ГЕРБ са станали значително по-слаби.

   За слабия ГЕРБ сме писали много. За силната БСП също. И въпреки това.

   За добрия резултат в Чирпан на левите от значение бяха – добрата кандидатура, традиционният ляв електорат и местното кметско ръководство. Последното особено си личи по селата където Р.Радев води с три пъти по-голям резултат пред опонентката си. Във вотът от селата Радев има 1946 гласа, при 659 за Цачева.  В градските секции съотношението е също категорично в полза на Радев, но не така смазващо.

   Причините за слабия ГЕРБ. На първо място и преди всичко неудачната кандидатура. ГЕРБ подцени хората и дори симпатизантите си. Тезата „И магаре да издигна ще спечели“ не важи при десните и центристите. Бойко Борисов трябва да го е осъзнал миналата неделя. Друга причина е структурата на ГЕРБ в Чирпан. Тя шикалкави между необходимостта да бъде опозиция и в същото време да продължи да получава кметското благоразположение. За никой град, община и държава не е добре да няма ясно изразена опозиция. ГЕРБ отказват да влязат в ролята на алтернатива на статуквото в Чирпан. Дали не могат или не искат не знаем. Универсална рецепта за преодоляване на политическия ступор няма. Но стъпка в правилната посока би било, ако от Централата приемат оставката на председателя на ГЕРБ в Чирпан. Оставка, която той хвърли след загубата на местните избори миналата година.
Коментари (3)
Публикуван от Радио Ереван на 18-11-2016 10:08
 
 
Попитали радио Ереван:  
- Кой ще съжалява най-много за оставката на Христо Стефанов от ГЕРБ? 
- Стайко Генов от БСП - отговорило радиото :grin
 
Публикуван от Мария Петрова на 22-11-2016 16:55
 
 
Не съм съгласна с това, че "За добрия резултат в Чирпан на левите от значение бяха – добрата кандидатура, традиционният ляв електорат и местното кметско ръководство."  
Кметското ръководство няма нищо общо с победата на Румен Радев.
 
Публикуван от реалиста на 28-11-2016 12:56
 
 
Бате Бойко загуби изборите защото крайно-неудачна кандидатура издигна, а и начина по който го направи е толкова унизителен и за самата Цецка Цачева...че думи нямам
 

Напиши коментар
  • Нецензурни, расистки изказвания и груби обидни мнения, както и рекламни послания ще бъдат изтривани.
Име:
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Коментар:Антиспам код:* Code